Living Las Vegas: Memberi Penghormatan kepada Vintage Vegas
toto

Living Las Vegas: Memberi Penghormatan kepada Vintage Vegas

Sebahagian daripada daya tarikan Las Vegas itu ialah kaitannya dengan zaman dahulu — bintang filem, perusuh, Pek Tikus . Sudah tentu, Vegas telah banyak slot online terpercaya berubah sejak itu. Tetapi anda masih boleh memberi penghormatan kepada Las Vegas vintaj.

Cik Atom
Lee A. Merlin, yang dinobatkan sebagai “Miss Atomic,” bergambar dalam bikini berbentuk awan, di atas. Semasa tahun 1950-an, pertandingan ratu (yang lebih bersifat publisiti daripada pertandingan) bertujuan untuk meraikan tapak ujian atom Vegas. (Imej: Biro Berita Las Vegas melalui Bloomberg )
Tidak ada kekurangan pengalaman moden yang “menyelami” di Vegas. “Omega Mart” AREA15 yang besar mendahului pek, dan “pengalaman makan” seperti Superfrico di Cosmopolitan — di mana anda boleh makan hidangan “Italian American Psychedelic” dalam persekitaran yang terang benderang dan disertai di meja anda dengan mengelilingi penghibur seksi dan surealis dari rancangan bersebelahan, Candu.

Tetapi terdapat beberapa permata, yang berpotensi kurang dikenali, di Vegas yang memberi penghormatan kepada tahun-tahun yang telah berlalu. Tidak ada tempat lain di dunia yang boleh mendakwa mempunyai Muzium Ujian Atom Negara (kaboom!) dan Dewan Kemasyhuran Burlesque (va-va-voom!). Perhentian yang kurang dikenali ini mengingatkan kembali ke Las Vegas yang berbeza.

Hubungan Cinta Atom
Muzium Ujian Atom Negara mengetengahkan sejarah ujian nuklear di Tapak Ujian Nevada di padang pasir, 65 batu barat laut Vegas. Tidak masuk akal untuk berfikir bahawa melihat letupan bom atom Nevada telah dinaikkan pangkat sebagai tarikan pelancong Vegas pada tahun 50-an dan awal 60-an, apabila Vegas dikenali sebagai “Bandar Atom, Amerika Syarikat.”

Paparan mengiklankan Atomic Vegas. (Imej:Mitch Schneider)
Terdapat pesta atas bumbung sepanjang malam di pelbagai hotel yang menghadap ke utara di mana tetamu boleh melihat letupan sebelum fajar; bandar ini juga mengadakan pertandingan ratu cantik “Miss Atom Bomb” dan menyajikan “koktel atom.”

Walaupun letupan ini meningkatkan pelancongan Vegas dan ekonomi tempatan-bar pusat bandar “Arak Arak” dibuka pada tahun 1952 di East Fremont Street dan masih berkembang maju-“penyakit downwinder” yang tinggal berhampiran letupan bertahun-tahun kemudiannya menghidap kanser daripada radiasi dan meninggal dunia. Buzzkill yang serius, saya tahu.

Rusia mencipta bom atom mereka pada tahun 1949, empat tahun selepas kami menjatuhkan dua daripadanya di Jepun pada tahun 1945 untuk menamatkan Perang Dunia Kedua. Mengunjungi muzium akan meluaskan kesedaran anda tentang siapa-boleh-membina-kegilaan-bom yang lebih baik. Dan semasa berliku-liku melalui pameran dan melihat “Senjata Termo B 53” yang mengerikan, “Babi Perang” oleh Black Sabbath bermain tanpa henti di fikiran saya.

Muzium ini hanya berjarak enam minit pemanduan dari Strip. Luangkan masa selama tiga jam untuk melawat muzium, yang termasuk penciptaan semula tempat perlindungan bom (dengan keluarga Amerika yang berpakaian rapi) dan menonton filem. Jangan ketinggalan kedai muzium, yang termasuk buku seperti Countdown To 1945 dan cenderahati “budaya atom”. Anda mungkin mahu atau tidak mahu membeli “Topi Radiasi.”

Ode Burlesque untuk Feminisme
Dewan Kemasyhuran Burlesque terletak di Daerah Seni yang semakin berkembang , hanya di selatan Strip.

Muzium ini kecil tetapi kaya dengan kostum burlesque asli, termasuk satu oleh Tempest Storm, poster rancangan, berita berita, dan sudah tentu, koleksi besar pasties penari telanjang berwarna-warni. Terdapat banyak sejarah untuk diserap di sini, kerana burlesque bermula sejak tahun 1860-an.

Terutamanya, muzium ini memberi satu titik untuk menyoroti bagaimana “prinsip feminis ditemui sepanjang sejarah burlesque.” Salah satu berita yang dipamerkan menunjukkan ahli-ahli Liga Penari Eksotik yang diganggu di luar LA Herald Examiner pada tahun 1959, membela hak mereka supaya mereka boleh dilayan seperti penghibur kabaret lain.

Dunia burlesque mendapat pukulan hebat pada tahun 90-an dengan kebangkitan adegan neo-burlesque, yang menggabungkan keberanian vintaj yang keren, punk rock, dan memperkasakan kewanitaan.

Salah satu wira pergerakan ini ialah Dita Von Teese, dan muzium itu mempunyai “Giant Martini Glass” Dita– prop yang kini menjadi ikonik di mana dia membuat persembahan — sebagai sebahagian daripada koleksinya. (Saya pernah cukup bernasib baik untuk melihatnya menggegarkan gelas martini itu apabila Ozzy dan Sharon Osbourne memperbaharui ikrar mereka pada sambutan ulang tahun ke-20 Hotel Beverly Hills mereka.)

The Wild West of Burlesque
“Pertunjukan Saloon Atom” Spiegelworld di The Venetian menyerlahkan burlesque di rumah hiburan yang direka bentuk secara kreatif menyerupai rumah pelacuran Old West.

Apa-apa sahaja berlaku dalam tontonan yang tidak senonoh ini, dengan interaksi penonton: di hadapan anda hampir bogel, lakonan kotor (dan tepat pada masanya) yang mengejek konservatif agama, dan penari akrobatik virtuosik yang tergantung pada tali tanpa jaring. Terdapat juga seorang pengkontorsi badan yang memandang tepat ke mata anda sambil meletakkan kedudukan terbalik.

Seorang wanita bertepuk tangan untuk seorang kontortionist di pentas Atomic Saloon Show. (Imej: Mitch Schneider)
Muzik di “Atomic Saloon” — negara, rock dan tarian—mengepam dengan kuat, minuman tertumpah, dan monolog dipenuhi dengan baris yang sengaja dibuat-buat. Dengan bakat berkhemah, tenaga tanpa henti dan perayaan seksualiti yang Live Draw Singapore merangkumi semua, persembahan selama 75 minit (Jumaat hingga Selasa, 7:30 dan 9:30 malam) mengingatkan Pertunjukan Gambar Seram Rocky.

Orang di Spiegelworld (“Absinthe,” “Candu”) pakar dalam membebankan deria anda, dan “Atomic Saloon” meletihkan dengan cara yang betul.

Lagi untuk Check Out
Jika anda menuju ke Dewan Kemasyhuran Burlesque, singgahlah ke Kelab Lada yang cantik oleh tukang masak/restoran terkenal Todd English.

Ia berada dalam jarak berjalan kaki dari muzium — terletak di dalam kawasan panas butik baharu, The English Hotel — dan pencahayaannya seksi dan bersimpati. Cuba menu “Waktu Paling Bahagia”nya, dengan pembuka selera dan minuman berharga $8.00 setiap hari antara 3 dan 6 petang. Masakan eklektik dan lazat ditakrifkan sebagai “Ocean Asian Fusion and Sushi Bar.”

Sentiasa ada rancangan baharu untuk dilihat di sini, dan baru-baru ini saya telah melihat residensi “Reckless In Vegas” di bilik pameran bersejarah Sahara (Khamis dan Jumaat pukul 8:30 malam). Pertunjukan ini menggunakan piawaian permata Vegas/Rat Pack tahun 60-an, dan trio berkuasa di hadapan Michael Shapiro yang dibesarkan di Vegas yang berperibadi menggegarkan mereka dengan dua vokalis sokongan.

Terdapat banyak rakaman video dan foto Vegas vintaj yang terjalin di seluruh, dengan sepasang gadis pertunjukan membekalkan kemewahan itu. Menarik untuk melihat sama ada rancangan itu menemui penonton yang ingin melihat data pengeluaran macau lagu klasik Vegas oleh Frank Sinatra, Dean Martin, Elvis Presley, Sonny & Cher, Frankie Valli, dan banyak lagi dengan layanan rock (“Think The Rat Pack meets Green Day,” untuk meminjam frasa tangkapan tebal rancangan itu)

Dan jika anda melihat “Reckless In Vegas,” ia berbaloi untuk menjamu selera di The Noodle Den yang berharga sederhana di The Sahara. Apabila saya singgah baru-baru ini, ladu sup yang licin dan dilipat dengan penuh kasih sayang, Mee Ayam Dan Dan Tarik, dan kacang tali tumis menjadi keutamaan.